מס הכנסה הינו מס שהמדינה מטילה על כל גוף, אדם פרטי או ארגון אשר נושא הכנסות. בישראל, גביית מס הכנסה מוטלת על פי חוק "פקודת מס הכנסה", כשאכיפת החוק מוטלת על רשות המסים בישראל.
במדינת ישראל, גביית המס והסכום שעל כל אדם לשלם, נעשים בהתאם למה שמכונה "טבלת מדרגות המס". הרעיון העומד מאחורי תפיסה זו, הוא העיקרון שמבקש להטיל מס הכנסה גבוה יותר – ככל שההכנסה גבוהה יותר עקרון זה נקרא "מס פרוגרסיבי".
חישוב המס נערך באופן שנתי, ולא באופן חודשי – מס הכנסה בוחן מה הייתה סך ההכנסה של אדם מסוים בשנה מסוימת, ולפי עקרון זה, הוא גובה את אחוז המס. הכנסות לדוגמא יכולות להיות: משכורת, קצבאות, דמי אבטלה, מתן שירות, שכר אומנים, קרנות פנסיה, הכנסות מביטוח ועוד...חישוב זה, אינו שונה בין אדם שכיר או עצמאי. אולם, בעוד מרבית העצמאים מעסיקים איש חשבונות אשר עומד על כל הוצאות המיסוי שלהם (ולפיכך יש נטייה לתשלום מדויק), שכירים לרוב, אינם מתייחסים למס שנגבה מהם (אלא בעיקר לנטו בתלוש המשכורת) – ולכן פעמים רבות הם מפסידים כספים שנגבו מהם ללא הצדקה.
כאשר נגבו כספים ללא הצדקה ניתן לקבל אותם בחזרה ממס הכנסה, דרך טובה לעשות זאת היא לגשת למשרדים המתמחים בהחזרי מס. התנאי הבסיסי כאמור, הוא ששילמת מס הכנסה.
הסיבות הנפוצות להחזרי מס הכנסה הן: חוסר רציפות בעבודה, הגוררת עבודה במספר מקומות, עבודה במספר מקומות במקביל (הערכה וחוסר תיעוד בתיאום מס), הנחות ונקודות זיכוי שאינן מדווחות (לדוגמא, מגורים באזורי ספר, חיילים משוחררים) וזכאות להנחות במס על בסיס מתן תרומות. בנוסף, לעיתים מס הכנסה צריך להחזיר כספים בשל: הפקדת כספים את קופת גמל או תשלום לביטוחי חיים, יציאה לפנסיה ו/או פיטורין, מוגבלויות רפואיות אצל בן משפחה, הוצאות רפואיות על בתי אבות ומוסדות סיעודיים ומשפחות חד הוריות.
במידה ובמהלך השנה מצאתם עצמכם באחת או יותר מהסיטואציות הללו, רצוי לפנות אל אחד מהמשרדים המתמחים בהחזרי מס. פעמים רבות הייעוץ הראשוני, ובדיקת הזכאות הינה בחינם (כך שבמידה ואינכם זכאים להחזרים של מס הכנסה, לא תצטרכו לשלם). כמו כן, קיימות סיבות נוספות לקבלת החזרי מס, ולכן במידה ואתם שכירים בשנים האחרונות משתלם לברר את העניין.